Skip to main content

Nadat in 2013 het Burgemeester Warnaarplantsoen is gerenoveerd, is bij kinderboerderij Dierendal een educatieve natuurtuin aangelegd. De tuin, met een oppervlakte van 625 vierkante meter is zo aangelegd dat er gedurende het hele jaar door iets te ontdekken valt. Onze tuinman Jan kan je alles vertellen over onze 'Heemtuin'. Hij geeft regelmatig rondleidingen en is ook beschikbaar voor begeleiding van een groep tijdens een schoolbezoek. 

 

De educatieve natuurtuin op Dierendal wordt ook wel een Heemtuin genoemd. Een Heemtuin is een plek waar je planten kunt zien die van oorsprong (inheems) in die regio groeien. Een Heemtuin is heel bijzonder en zeker de moeite waard om even te bezoeken.

In de Heemtuin bij Dierendal kun je veel planten vinden maar let ook zeker op de hele omgeving. Zo is de sloot tussen Dierendal en de Heemtuin voorzien van natuurvriendelijke oevers en staan hierin verschillende soorten oeverplanten (zowel geplant als gezaaid). 

Bij het trekpontje staan diverse inheemse struiken die bessen dragen. Deze bessen zijn voor de vogels in de omgeving van het Warnaarplantsoen voedsel.  

In de Heemtuin is ook veel aandacht voor vlinders en bijen. Zo is er bij het trekpontje een strook met vlindervriendelijke planten zoals de vlinderstruik (Buddleja) en is er bij het wilgenlaantje een strook met bij- en vlindervriendelijke kruiden en bloemen. De kruiden en bloemen zijn éénjarigen en moeten daarom elk jaar opnieuw worden gezaaid. 

Natuurlijk is er bij de bijenstal een tuin met bijvriendelijke beplanting. De imker kan hier meer over vertellen. 

Daarnaast is er bij de bijenstal ook een kleine beestjeshoek. Hier kun je verschillende kastjes vinden voor kleine beestjes zoals insecten en bodemdieren. Die kastjes kunnen ook gebruikt worden door alleen levende (solitaire) bijen. 

Naast bijen-/vlinderkruiden zijn er ook inheemse planten en eenjarige akkerkruiden ingezaaid op het wilgenlaantje. 

En ook voor planten die van droogte houden is er een stapelmuurtje met sedumsoorten met daarbij een hoekje met tuinkruiden.

In de Heemtuin/Warnaarplantsoen zie je ook kastjes hangen voor vogels en voor vleermuizen. 

Door regelmatig de Heemtuin te bezoeken doe je allerlei ontdekkingen en leer je hoe heerlijk het is om buiten in de natuur te zijn. Hier kun je ideeën opdoen om ook in je eigen tuin op een meer natuurlijke manier te tuinieren. En weer waardering krijgen voor onze inheemse planten, die goed zijn voor mens en dier!

Voor schoolkinderen van de groepen 1 t/m 8 is het mogelijk opdrachten te doen in de Heemtuin. De Heemtuin is tijdens de openingstijden van Dierendal ook geopend.

Wij maken gebruik van cookies om onze website nog beter op jouw behoeftes af te stemmen.