Skip to main content

Konijnen op Dierendal.

Op dit moment zijn er op de kinderboerderij 8 konijnen.
Hiernaast zie je een van onze 4 hoogbejaarde rammen. Vanwege hun leeftijd kunnen ze niet meer gekoppeld worden aan andere konijnen. Dat is de reden dat deze konijnen allemaal alleen in een hok verblijven.

De konijnen worden dagelijks voorzien van vers water, vers hooi en een handje konijnenvoer. De konijnen zijn erg tam en vinden de aandacht van de bezoekers erg leuk. Vooral als ze door de kinderen getrakteerd worden op mais uit onze maisautomaat. 1x per week krijgen de konijnen groente en/of fruit. Ook dit vinden zij erg lekker. Elke week worden de hokken grondig schoongemaakt door onze vrijwilliger Thomas of door de aanwezige stagiair(e).

De andere 4 konijnen leven in een groep. Dit is ook eigenlijk het beste voor konijnen. Konijnen zijn groepsdieren en vinden het fijn om met soortgenoten samen te leven. De groep bestaat uit Whiskey (voedster, kruising Nederlandse  hangoordwerg/Belgische Haas, geboren op 18 februari 2020), Sally (voedster, dochter van Whiskey, geboren op 8 maart 2021), Gin (als laatste gekoppeld, voedster, Nederlandse Hangoordwerg, geboren op 19 mei 2021) en DJ (ram, zoon van Whiskey, geboren op 8 maart 2021).

 

Informatie over konijnen

De draagtijd van een konijn is 29-33 dagen en er worden 1-10 jongen geboren. Jonge konijnen worden doof, blind en kaal geboren. Na 8 weken kunnen de jongen bij de moeder vandaan gehaald worden. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven in een hok gehouden worden. Konijnen kunnen wel tegen kou maar niet tegen tocht, nattigheid, felle zon en vrieskou. Als mensen een konijn optillen doen ze dat vaak verkeerd. De goede manier is het konijn met de rechterhand stevig vastpakken aan het rugvel achter de schouderbladen, tegelijkertijd met linkerhand ondersteunen. Je moet het dan zo op je arm zetten dat een hand op de nek blijft rusten. Zo kun je een konijn altijd vastpakken.

De volgende informatie is belangrijk om te weten alvorens konijnen aan te schaffen.

Algemeen:
Een mannetjeskonijn heet een ram en een vrouwtje heet een voedster. Een jong konijntje noemen we een lamprei. De levensverwachting van een konijn is ongeveer 9 jaar.

Huisvesting:
Konijnen zijn het liefst samen. Het blijven immers groepsdieren en een konijn is alleen minder gelukkig en wordt ook minder oud. De beste combinatie is een gecastreerde ram en een voedster. Let op dat ze vanaf 12 weken al vruchtbaar zijn. Het beste is dus om eerst te beginnen met een ram, die dan na 20 weken laten castreren en daarna een voedster erbij te zetten.

Konijnen hebben een minimale ruimte nodig van 2m². Het beste is een dubbelhok van 1.40m (met 2 verdiepingen). Het is belangrijk om vooraf te bedenken of het binnen- of buitenkonijnen worden. In de wintermaanden is het niet mogelijk een konijn van binnen naar buiten te verplaatsen. Het konijn heeft dan geen wintervacht opgebouwd en zal kouvatten. Wanneer het in het voorjaar boven de 10 graden is (ook ’s nachts) kunnen de konijnen naar buiten. Vanaf dat moment kunnen ze ook buiten blijven, omdat hun vacht zich aanpast aan de jaargetijden.
Bij binnenkonijnen kun je ook kiezen voor een enkel hok van 1.20m of 1.40m. Wel is het belangrijk dat konijnen voldoende beweging krijgen. Je kunt ze los laten lopen in huis of tuin of een ren aan het hok bevestigen.

Voeding:
Konijnen hebben onbeperkt hooi en water nodig. Wanneer konijnen geen hooi tot hun beschikking hebben, kunnen ze een aandoening krijgen die “stille darm” heet. Bij een stille darm kunnen ze het andere voedsel niet meer goed verteren en kropt alles op in de maag en darmen en ontstaat er veel gas in het maagdarmkanaal.
Naast hooi krijgen konijnen 1x daags 35 gram voer per konijn. Dat staat gelijk aan 1 handje per konijn.

Dierenarts:
Aangeraden wordt om konijntjes vanaf 7 weken in te laten enten. Deze inenting beschermt tegen 3 verschillende ziekten, die worden overgedragen door muizen, ratten, insecten en ook door vuil onder je schoenen. Het is belangrijk om je konijnen ieder jaar te laten vaccineren.

Het konijnenverblijf van Dierendal bestaat uit een binnenruimte en een grote ren. De bejaarde rammen leven binnen en de konijnengroep kan zelf kiezen of ze binnen of buiten verblijven. Door middel van een tunnel kunnen zij naar binnen of naar buiten.

Met dank aan Djara voor de hulp bij de bovenstaande tekst. 

Wij maken gebruik van cookies om onze website nog beter op jouw behoeftes af te stemmen.