Skip to main content

Rat

De tamme rat is gefokt uit de laboratoriumrat. De laboratoriumrat is op haar beurt weer gefokt uit de bruine rat, die overal in het wild voorkomt. De tamme rat is dus een kweekproduct van de bruine rat.
Veel mensen hebben hiervoor een aversie tegen de tamme rat.
In gedrag en omgang is deze rat echter niet te vergelijken met de wilde rat. In de omgang is de tamme rat heel gemakkelijk. Ze zijn bijzonder intelligent en een jong exemplaar is erg veel aan te leren.

Cavia

Op onze kinderboerderij vindt je 5 cavia’s, 3 beren (mannetjes) en 2 zeugen (vrouwtjes). Eén van de beren zit alleen, aangezien deze niet zo goed kan opschieten met de andere beren. De 2 zeugen zitten bij elkaar in een hok. Onze cavia’s worden dagelijks voorzien van vers water, vers hooi en een handje voer. Ze krijgen ook regelmatig groente en/of fruit. Elke week worden de hokken grondig schoongemaakt door onze vrijwilligers.

De volgende informatie is belangrijk om te weten alvorens cavia’s aan te schaffen.

Cavia’s zijn na een maand of 2-3 al vruchtbaar. De draagtijd ligt tussen 59 en 73 dagen. Als de jongen geboren worden wegen ze ongeveer 60 tot 110 gram en zijn ze volledig ontwikkeld. Een cavia krijgt gemiddeld 2 tot 4, maar soms wel 8 jongen per worp. Vanaf 3 tot 4 weken drinken ze niet meer bij hun moeder.

Een caviaverblijf moet groot genoeg zijn om de dieren voldoende beweging te geven. Houd voor 2 cavia’s een oppervlakte aan van tenminste 0,9 m². Cavia’s kunnen niet goed klimmen of hoog springen, dus het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50cm. Als bodembedekking kan het best een stofvrije bodembedekking gebruikt worden (hennepvezel of houtvezel). Cavia’s zijn prooidieren en moeten zich kunnen terugtrekken op een beschutte plek om zich veilig te voelen. Zorg dat er genoeg schuilplekken zijn. Richt het verblijf zo in dat de cavia's genoeg te doen hebben, bijvoorbeeld met tunneltjes, knabbeltakken en een berg hooi.

De voeding voor cavia’s bestaat uit onbeperkt hooi en/of gras, groente, wat droogvoer en beperkt fruit. Het is belangrijk dat cavia’s de hele dag toegang hebben tot voedsel. Cavia’s hebben ook vitamine C nodig. Dit kan door droogvoer te geven dat speciaal gemaakt is voor cavia’s of door dagelijks een kwart tabletje vitamine C (van 50 mg) te geven.

Cavias

Chinese Boomeekhoorn

Onze eekhoorn is een Chinese Boomeekhoorn. Het is geen knuffeldier en dus niet geschikt als huisdier. Eekhoorns zijn erg beweeglijk dus hebben veel ruimte nodig. Vanaf 2024/2025 mogen eekhoorns niet meer aangekocht worden.

Wij maken gebruik van cookies om onze website nog beter op jouw behoeftes af te stemmen.