Skip to main content

Bijenstal

Op Kinderboerderij Dierendal leven de bijen in onze bijenstal. Wij hebben ongeveer vier volkeren die bij ons in de bijenkasten wonen. De bijenkasten zijn kunnen worden voorzien van een perspex plaat waardoor het mogelijk is om in de kast te kijken. De bijenstal is geplaatst in 2021 en is voorzien van een groen dak. Onze imker is Annet Künneke die ook actief is als bestuurslid van de Imkersvereniging Groene Hart.

Bijenwas

Heb je je ooit afgevraagd waarom honingbijen raten bouwen en waar de was vandaan komt die ze daarvoor gebruiken?

Het antwoord op de eerste vraag is:
Honingbijen bouwen raten om erop en erin te wonen en om hun jongen daarin te laten ontwikkelen van ei tot volwassen bij. Ook slaan ze de voeding voor de larfjes, de jonge bijen en voor zichzelf in de raten op. Voeding in de zin van honing en stuifmeel. Honingbijen leven met de seizoenen en naar de winter toe zorgen ze ervoor dat er van de honing voldoende aanwezig is om het bijennest enkele maanden te kunnen verwarmen. De honing levert de koolhydraten dat als brandstof en voeding dient voor de bijen. Eiwitten daarentegen worden in de raten in de vorm van stuifmeel opgeslagen. De eiwitten zorgen ervoor dat de bijen langer kunnen leven om de winter door te kunnen komen en in het voorjaar een broednestje op te kunnen starten. De eiwitten moeten tot het volgende voorjaar niet bederven. Ze maken het stuifmeel daarom houdbaar in de vorm van bijenbrood. Dit is een soort gefermenteerd stuifmeel. Net zoiets als de zuurkool voor ons mensen. De eerste larfjes in het voorjaar zullen dit dan te eten krijgen. Dit zijn allerlei redenen om raten te bouwen. Hieronder zie je zo’n raat.

Maar, nu zijn we er nog niet. We weten nu waarom de bijen raten bouwen, maar waarvan maken de bijen deze raten nu? Dat was mijn tweede vraag.
Het antwoord op deze vraag is, dat honingbijen hun raten van was maken. Hoe ze aan de was komen ga ik nu vertellen. Aan de onderkant het bijenachterlijf (met een mooi woord: abdomen), zitten 8 kleine waskliertjes. Hier wordt vloeibare was gemaakt. Zodra de was uit het bijenlichaam aan de lucht komt, wordt het vast en ziet het eruit als kleine zilverachtig glimmende plaatjes van ongeveer 1-2 mm groot.

Als zo’n wasplaatje klaar en naar buiten geschoven is, pakt de bij dit plaatje met de klauwtjes aan haar pootje op en kneedt het met haar kaken zacht. Samen met andere bijen bouwt ze dan de raten af. Dit doen bijen als ze ongeveer 10-18 dagen oud zijn. Voor die tijd heeft de bij heel veel andere taken.

Voorlichting over de bijen

Onze imker geeft regelmatig meer informatie over de bijen op Dierendal. Daarbij gaat Annet verder in op hoe bijen leven, overleven en hoe ze honing maken.

Wij maken gebruik van cookies om onze website nog beter op jouw behoeftes af te stemmen.