Word donateur/sponsor!

Katten op dierendal

 

Op Dierendal hebben wij twee Katten genaamd Roys en Arwin.

De kat behoort tot de katachtige familie net zoals de leeuw, de tijger, het jachtluipaard en de panter. Dit zijn allemaal wilde dieren en ook de kat heeft nog iets wilds in zich. Een huiskat zal nooit het gevoel van jagen verliezen. De snorharen van een kat dienen als voelsprieten om te voelen of ze ergens door heen kan.

Evenals alle katachtigen is het gehoor van de huiskat zeer scherp. Zelfs het kleinste geritsel van een muis wordt geregistreerd. Katten kunnen vooral in de schemering goed zien.

Ongezond voor een kat zijn resten van het menselijk eten. Dus het is eigenlijk gewoon beter om ze blikvoer en brokjes voor katten te geven en gewoon water. Als een katje jong is heeft hij drie keer per dag eten nodig. Als hij volwassen begint te worden (ongeveer negen maanden oud) hoeft hij maar twee keer per dag of zelfs maar één keer per dag eten te hebben.

Een moederpoes krijgt drie tot vijf katjes per keer. Dat noemen we een worp. De poes is dan ongeveer 63 dagen drachtig geweest. De meeste katten vinden het fijn om als een baby te worden gedragen. Als je een kat wilt oppakken, moet dat eigenlijk zo…. dus nooit in het nekvel! Alle katten vinden het fijn om geaaid of geknuffeld te worden maar het ligt er maar aan hoe je het doet. Er zijn katten die het eng vinden als arwin1je ze een kusje op het hoofd geeft door het geluid maar als je het van jongs af aan doet, dan wennen ze er wel aan. Katten vinden het fijn om in een papieren zak of een kartonnen doos te zitten omdat ze graag in een klein knus plekje zitten.

Een kat heeft een speciale vangtechniek. Zijn poten zijn daar helemaal voor gemaakt. Bij het sluipen loopt hij op voetkussentjes. Muisstil kan hij zo zijn prooi bespringen. Een kat kan zijn nagels uitslaan en zo zijn prooi vast houden. Met behulp van kleine spieren kunnen de nagels worden in- en uitgetrokken. Het jaaggedrag van katten is aangeleerd. Jonge katten zien bij hun moeder hoe ze een muis of mus moeten vangen. Pas als ze het gezien hebben kunnen ze het later zelf ook. Eerst is jagen een spel. Door veel oefenen en fouten maken leert een kat de kunst. Wanneer een kat het jagen niet als kitten heeft geleerd, zal hij later nooit muizen vangen, zelfs niet als hij geen eten krijgt. De gemiddelde levensduur van de huiskat is ongeveer 15 jaar.

Arwin

arwin2